Over

Als zwerfjournalist bestudeer ik de ruimtelijke aspecten van macht. Deze blog is een verzameling gedachten en observaties die voornamelijk verband houden met fietsen. Rechtstreekse aanleiding is een tocht die ik in 2019 ondernam door het Spaanse binnenland, de onvolprezen en onbekende Camino del Cid. De fascinatie voor het rurale, wat vergeten Europa, is de rode draad. In de mate van het mogelijke voeg ik een kaartje bij waarop je kunt aflezen welk traject werd gereden.

De methode is pericylcistisch, onderbouwd door desk research. Deze zomer reis ik per fiets van Brussel naar Lissabon om verslag te doen vanuit de buitengebieden. Daarvoor ontving ik een beurs van het Fonds Pascal Decroos.

Geboren in Sint-Niklaas op 4 mei 1972, bij het begin van een turbulent decennium met een oliecrisis of twee, de implosie van het industrieel kapitalisme en substantiële inflatie en werkloosheid. Niet dat dat sterk voelbaar was in ons middenklasse gezin, maar toch. In de veilige balance of terror van de Koude Oorlog leek alles onveranderlijk stabiel. Toch werd in mijn jeugdjaren reeds de fascinatie wakker voor macht en wat dit met mensen doet.

Anti-raketbetogingen, mijnwerkersstakingen, Leonid Brezjnev, Chileense (en andere) dictators, Rote Armee en CCC… vormden het beeld van een wereld waarin ik de onzichtbare hand van economische belangen aan het werk vermoedde. En toen de Muur viel was de geest uit fles.

Het was niet gebruikelijk dat men lang schoolliep in onze middens. Al deed ik wel een eerste poging. Zonder succes. Achtereenvolgens was ik opvoeder, arbeider, chauffeur, timmerman,webmaster,… tot ik toch de moed weer bij elkaar schraapte en me opnieuw inschreef aan de Gentse Universiteit. Mijn licentie in de Vergelijkende Cultuurwetenschap verleende me genoeg geloofwaardigheid om aan de slag te kunnen bij een Vlaamse ngo. Twee jaar later liet ik de kans niet liggen om -intussen volwaardig en stichtend lid van een jong gezin- voor twee jaar naar Oeganda uit te wijken. Ook daar is het boeiend om te zien wat (on)macht met een mens doet.

In 2010 ging ik aan de slag bij Oxfam als webmanager. (Met dank aan mijn grondige IT-vorming eind jaren negentig). Gedreven door kennishonger vatte ik tegelijk de studie Conflict & Development aan, die ik afrondde in 2016 met een thesis over de politiek van place-making. Momenteel werk ik op de dienst Politiek-Zuid als beleidsmedewerker.